Dit ben ik

Ik bouw websites en webapplicaties.

Neem contact op

De eerste dagen Bangkok

gepost op 09-03-2015

Het is me wat, zo’n stad. 8 miljoen mensen, bijna 30 graden en iedereen maar koken op straat.

Afgelopen woensdag na de (prima soepele) vlucht direct naar het hotel gegaan en gelijk geconfronteerd met waar iedereen me al voor waarschuwde: Thai proberen je standaard op te lichten. Mijn taxi-chauffeur wilde, tegen de wet in, niet op de meter rijden. Voor 500 baht bracht hij me wel naar m’n hotel. Na enig aandringen zette hij zuchtend de meter aan. Net als de meter 180 baht aantikt rijdt hij de parkeerplaats van het hotel op. Ik, vriendelijke westerling, rond het af op 300 baht (ongeveer 9 euro). Hij bedankt me, en terwijl hij me vriendelijk aankijkt geeft hij me in plaats van 700 toch 600 baht wisselgeld. Omdat zulk gedrag niet echt in me opkomt tel ik het niet na en kom ik er pas in m’n hotelkamer achter dat hij me alsnog een poot(je) uitdraait. Prima welkom in zo’n land. Ik word er spontaan onaardig van.

Donderdag naar Hubba gegaan, een flexwerkplek. Vriendelijke mensen, een beetje amateuristisch maar wel gezellig. Omdat ik toch wel wat last had van slaaptekort/jetlag is mijn voornemen om vrijdag een soortgelijke tent op te zoeken geen werkelijkheid geworden.

Breakdance battle to the death

Op Khao San Road daagden enkele locals mij uit voor een breakdance battle to the death. Hadden ze niet moeten doen, want rara wie leeft er nog?

Van meerdere mensen kreeg ik de tip om naar Khao San Road te gaan. Deze verzamelplaats van dronken Engelse wijven, halflauw bier, luide EMD en ladyboys is zo verschrikkelijk dat het weer leuk wordt.

Ik haakte al snel aan bij wat Duitsers die mijn pogingen ook wat Duits te spreken hilarisch vonden. Na een paar bier bij een tent waar ze wél chille muziek draaien, gingen we door naar een ander terras waar een der Duutsers boos werd op een ladyboy (die werd iets te vriendelijk, tot groot vermaak van de rest). Mijn cue om naar huis te gaan. Het vervoer in Bangkok kan op verschillende manieren:

  • Met de taximeter: proberen je in eerste instantie af te zetten door een vaste prijsafspraak te maken, maar rijden na enig aandringen op de meter. Vergeleken met Amsterdam kost het niks.
  • Skytrain/Metro: prima openbaar vervoer hier, je betaalt 3,5 euro voor een skytrain kaartje waar je de hele dag mee kan reizen.
  • TukTuk: geprobeerd tegen beter weten in, flinke afrader. Alsof alle ratten in Thailand verplicht in een tuktuk moeten rijden.
  • De scooter: half Bangkok rijdt op deze dingen rond. Er rijden mannen in oranje hesjes die je, na het eens te worden over de prijs, overal heen rijden. Goedkoop en snel.

Toen ik met mijn half-beschonken hoofd en een overvolle blaas van de scooter terug stapte, liet ik onvrijwillig een tattoeage zetten. Ik leunde met mijn been tegen de scooter en helaas bleek mijn vel weinig vuurvast. Ik loop dus nu rond met een Asian tattoo, zoals Rian het noemde. Na enig opletten blijkt inderdaad praktisch iedereen zo’n ding te hebben.

Op aanraden van Albert ben ik zaterdag naar de JJ market geweest. Ik vergeet eigenlijk altijd foto’s te maken maar ik heb eraan proberen te denken.

Deze honden kon je knuffelen, vasthouden en mee op de foto. Ik zie bijna nergens volwassen honden, dus ik ga er stiekem vanuit dat die als ze groter zijn verwerkt worden tot een van de onbestemde dingen die je hier als street food kan krijgen.

Deze honden kon je knuffelen, vasthouden en mee op de foto. Ik zie bijna nergens volwassen honden, dus ik ga er stiekem vanuit dat ze later verwerkt worden tot street food door de kraam 20 meter verderop.

De JJ market is de grootste markt van Thailand en praktisch alles is hier te krijgen. Ik kwam mensen tegen die al drie weken op zoek waren naar de uitgang. Omdat ik aan het eind van de maand weer in Bangkok zal zijn, mag je natuurlijk orders doorgeven, ik neem met liefde dingen voor je mee.

Enkele voorbeelden van dingen die ze hadden:

Een zak met vissen

Een bak met vissen

Een zak met vissen

Een zak met vissen

En bakken met zakken vissen

En bakken met zakken met vissen

Gister heb ik wat rondgelopen in de stad. Een park bezocht, mijn nek lekker laten aanbranden, en me dus af laten zetten door zo’n pisvlek in een tuktuk.

Vandaag zit ik bij The Hive, op een kleine 10 minuten lopen van mijn hotel. Ik schrijf dit stukje door jou weggegooide tijd op het dakterras. Omdat het voor Thaise begrippen best duur is om hier te zitten (8 euro p/d) zijn er vooral westerlingen.

Mijn uitzicht nu. Jaloezie uiten mag onderin bij de reacties

Mijn uitzicht nu. Jaloezie uiten mag op Facebook, reacties op de site komen later misschien.

De komende dagen blijf ik nog in Bangkok. Ik wil graag door naar een eiland maar ik weet nog niet zeker welke (en er is nogal wat keuze). Chiang Mai stond ook op mijn lijstje maar op dit moment is daar heel veel smog en daar heb ik niet zoveel zin in.

Ook even een shout-out naar het eten hier. Hoe chill is dat. Ik eet bijna alleen maar langs de weg, probeer met handen en voeten iets te bestellen dat niet gemaakt is van handen en voeten. Hoe het allemaal uitgesproken moet worden weet ik niet, dus iets een tweede keer bestellen is praktisch onmogelijk. Ik vind het wat frustrerend dat ze een ander schrift gebruiken, dat belemmert me wat. Bij de skytrain & metro is het allemaal tweetalig, daarnaast zijn veel advertenties ook in het Engels. Zal wel met doelgroepen met geld te maken hebben.

Samengevat: het is een heel vette ervaring so far. Omdat ik dus ook wat aan het werk ben en de gezelligheid niet echt opzoek zie ik de stad toch op een andere manier. Nog een paar dagen productief zijn en dan echt ontspannen op een mooi Thais eiland.

P.S. Volgens Wikipedia heeft de stad officieel de langste plaatsnaam. De volledige ceremoniële naam van de stad is: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Gekkigheid Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Thuisbasis

Lourens Thalen
Oudezijds voorburgwal 223-3
1012EX Amsterdam

00316 133 00 294
lourens@thalen.nl
thalen.nl

kvk 62149679
btw NL125512478B02

Op zoek naar Riemer Thalen?