Dit ben ik

Ik bouw websites en webapplicaties.

Neem contact op

Je mag alles zeggen, zolang ik ’t er maar mee eens ben.

gepost op 23-11-2016

Op de een of andere manier krijg ik ontzettend de drang om mijn gedachten op papier te zetten als ik van huis ben. Dus nu, vanuit Zwitserland, mijn mening over Situatie Sylvana.

Dat Sylvana zo bedreigd wordt vind ik echt teleurstellend. In Nederland vinden we dat alles gezegd moet kunnen worden. Er zijn echter grenzen, daar is eigenlijk iedereen het wel over eens.

Begrenzingen van vrijheid

We mogen genocides zoals de Holocaust niet ontkennen. Niet aan kinderen vertellen dat roken goed voor je is. Handelsreclame als mening verkondigen onder de noemer vrijheid van meningsuiting. Bevriende staatshoofden beledigen, of aanzetten tot geweld.

Niet alle begrenzingen hebben dezelfde oorsprong, en daar kan iedereen mee leven. Sommige begrenzingen van meningsuiting staan ter discussie, zoals het recht om een geloof af te schilderen als onzin. Maar laten we hier op deze manier dan over spreken, in plaats van steeds olie op het vuur te gooien door de islam achterlijk te noemen. Voor wie ’t niet wist, een onenigheid los je niet op door de ander constant te beledigen. Luisteren naar een ander, een goed voorbeeld geven en inzicht geven in jouw denken is een veel betere methode.

Bedreiging bij gebrek aan argumenten

Een beperking van meningsuiting die mijn inziens niet ter discussie mag staan is bedreiging. Als we in een maatschappij leven waar iedereen vrij mag zijn, moet iemand vrij zijn zich te kunnen uiten, binnen de gestelde grenzen. Bedreiging kan een enorme impact hebben op iemands leven en hiermee beperkt de bedreiger de vrijheid van de bedreigde. Het recht om te beledigen is al een ontzettend grijs gebied (want belediging is ontzettend subjectief en dus moeilijk consequent te beoordelen) maar het recht om te bedreigen zou absoluut niet mogen bestaan.

Iedereen die vindt dat alles maar gezegd mag worden, moet juist nu ze het oneens zijn met iemand als Sylvana, strijden voor haar recht om haar mening te verkondigen. Sylvana zegt misschien dingen die pijnlijk zijn om te horen, maar zolang ze zich aan de wet houdt, is het aan ons om haar vrijheid te verdedigen. Een quote, onterecht toegeschreven aan Voltaire verwoordt dit prachtig:

“I wholly disapprove of what you say—and will defend to the death your right to say it.”

~ Evelynn Beatrice Hall (dus niet van Voltaire).

Hoe erg je het ook met Sylvana oneens bent, dit is het moment om je uit te spreken voor haar vrijheid van meningsuiting. En luister eens, juist als je het ergens niet mee eens bent. In het slechtste geval ben je het er alsnog niet mee eens, in elk ander geval leer je wat.

Thuisbasis

Lourens Thalen
Oudezijds voorburgwal 223-3
1012EX Amsterdam

00316 133 00 294
lourens@thalen.nl
thalen.nl

kvk 62149679
btw NL125512478B02

Op zoek naar Riemer Thalen?